BIOGRAFIE
Ze zeggen weleens: "als we toen gekund hadden wat we nu kunnen, ja dan..." De Oijense Band Paradox heeft niet stilgestaan. Vijftig jaar geleden werd de basis gelegd. En nog steeds staan ze geregeld op een van de podia in de regio Oss. Zes door de wol geverfde muzikanten met een geschiedenis.
Die geschiedenis begint rond 1970, met een handjevol akkoorden die Henk van Oss op zijn gitaar had geleerd. Ben van Orsouw leerde voorzichtig de weg kennen op zijn basgitaar, Leo Ceelen voelde zich thuis achter het drumstel, en Jan van Orsouw bleek niet alleen te durven zingen, hij kon het nog ook. Ton Schouten ging gitaar spelen, en bij hem thuis in de keuken werd met de ogen dicht het woordenboek opengeslagen om een naam te vinden voor de band. Paradox, prachtig woord, zo gaan we heten.
En zo klonken de eerste tonen van de band Paradox over de weilanden aan de Oijense Benedendijk in Oijen, vanuit een oude stal achter het ouderlijk huis van Ben. Er zijn geen opnamen van, en misschien is dat maar beter ook...
Begin jaren zeventig maakte Paradox een single met daarop "Willy" en "For you". Het zou tot 2008 duren voordat er ook een CD werd uitgebracht. Met daarop al die nummers die Henk toen schreef, en die veel Oijenaren nog steeds mee kunnen zingen, en ook een paar nieuwe Nederlandstalige nummers.
Al snel bleek dat er in veel herbergen plaats was voor de band die geboren was in een stal. Paradox vierde zelfs triomfen in Duitsland, tijdens een nog steeds veelbesproken toernee. "Als we toen gekund hadden wat we nu kunnen, ja dan..." Maar de tijden veranderden, de discotheken maakten langzaam een einde aan de vraag naar bands en na wat minder florissante jaren kwam er in 1979 een tijdelijk einde aan Paradox.
Vijftien jaar later, in 1994 kwam het gezelschap opnieuw bij elkaar. Beetje ouder, beetje wijzer en grijzer, maar nog steeds Paradox. Aanleiding voor deze herrijzenis was het 25-jarig bestaan van jongerensoos de Melting Pot in Oijen. Op het jubilieumfeest gaf de Paradox een legendarisch concert. Het was het begin van het tweede leven van Paradox dat tot op heden voortduurt.
Natuurlijk, de tijd laat zijn sporen na. Het overlijden van drummer Leo, mede- oprichter van de band, maakte diepe indruk. Zijn plek achter het drumstel wordt nu ingenomen door Antoon van Leuken. Al eerder veranderde de samenstelling van de band door het vertrek van Ton Schouten, die sinds de hereniging in 1994 wordt vervangen door Arjo Kraak. Toetsenist Hans van der Leest kwam erbij en werd later opgevolgd door Ton Franssen. Diens overlijden was een grote klap voor Paradox, maar de muziek bleef klinken. Nu met Harrie Vos achter de toetsen. 
Ondanks al deze wisselingen: Paradox bleef Paradox. Een club mannen die gedreven met muziek bezig is en blijft. Niet minder gedreven dan 50 jaar geleden, misschien nog wel meer. Zes mannen die als kinderen zo blij zijn als ze weer op pad mogen voor een repetitie of een optreden. Paradox, tot ze erbij neervallen...